Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η τρόικα αμφισβητεί τον Σαμαρά: Θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας!


Εκπρόσωποι της τρόικας διαρρέουν στους Financial Times πως θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας με το νέο πακέτο διάσωσης παρά τις δηλώσεις του Α. Σαμαρά στις Βρυξέλλες.

Δεν πρόλαβε καλά καλά να γυρίσει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου πρόβαλε το σύνθημα ''δεν αντέχουμε άλλα μέτρα'' και ήρθε με το χειρότερο τρόπο η αρνητική απάντηση της τρόικας.
Εκπρόσωποι των δανειστών απάντησαν μέσω διαρροών στους Financial Times πως η νέα βοήθεια θα συνοδεύεται από νέα μέτρα λιτότητας και μάλιστα κάνουν προσωπική επίθεση στον Σαμαρά λέγοντας χαρακτηριστικά πως ''δίνει μία υπόσχεση που δεν θα μπορέσει να τηρήσει''
Εκπρόσωποι των δανειστών απάντησαν μέσω διαρροών στους Financial Times πως η νέα βοήθεια θα συνοδεύεται από νέα μέτρα λιτότητας και μάλιστα κάνουν προσωπική επίθεση στον Σαμαρά λέγοντας χαρακτηριστικά πως ''δίνει μία υπόσχεση που δεν θα μπορέσει να τηρήσει''.

Ενδεικτική της σοβαρής ρήξης που φαίνεται να δημιουργείται είναι η ακριβής διατύπωση της διαρροής από την τρόικα στους Financial Times.Στην τρόικα των δανειστών κατ' ιδίαν δηλώνουν ότι ανησυχούν για την επιμονή του κ. Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν νέες προϋποθέσεις λιτότητας με τη νέα βοήθεια
Ενδεικτική της σοβαρής ρήξης που φαίνεται να δημιουργείται είναι η ακριβής διατύπωση της διαρροής από την τρόικα στους Financial Times.
''Στην τρόικα των δανειστών κατ' ιδίαν δηλώνουν ότι ανησυχούν για την επιμονή του κ. Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν νέες προϋποθέσεις λιτότητας με τη νέα βοήθεια, μία υπόσχεση που πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει''.
Διαβάστε όλο το επίμαχο άρθρο των Financial Times που εαν ισχύει τότε φαίνεται πως η τρόικα οδηγεί στα άκρα τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση , και μάλιστα με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο, δηλαδή με αιχμηρές διαρροές κατά του πρωθυπουργού

Διαβάστε όλο το επίμαχο άρθρο των Financial Times που εαν ισχύει τότε φαίνεται πως η τρόικα οδηγεί στα άκρα τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση , και μάλιστα με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο, δηλαδή με αιχμηρές διαρροές κατά του πρωθυπουργού πριν καλά καλά επιστρέψει στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες.
 
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι δεν έμεναν πίσω τα θέματα της ΕΕ μέχρι να πάνε οι Γερμανοί στις κάλπες.

Αξιωματούχοι άλλων κρατών-μελών όμως, επιμένουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι πολλές από τις δύσκολες αποφάσεις στην ευρωζώνη θα ληφθούν μόνο αφού ορκιστεί η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Ορισμένες από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ζώνη του ενιαίου νομίσματος δεν βρίσκονται στα χέρια των αξιωματούχων της ΕΕ, ειδικότερα της παραπαίουσας ιταλικής κυβέρνησης, η επιβίωση της οποίας είναι το πιο πιεστικό θέμα για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Επιπλέον, ορισμένα θέματα που κάποτε χαρακτηρίζονταν κεντρικά για το μέλλον μίας πλήρως ολοκληρωμένης οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως «σύμφωνα» μεταρρυθμίσεων με νομικά δεσμευτική ισχύ μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, φαίνεται πως έχουν πέσει θύματα των πολιτικών αντιστάσεων. 

Σε δύο κρίσιμα ζητήματα όμως, το μέλλον των πακέτων στήριξης και η φρενήρης βιασύνη για την «τραπεζική ένωση» της ΕΕ με το τέλος των γερμανικών εκλογών θα ξαναρχίσουν οι πιο σκληρές συζητήσεις των τελευταίων τριών ετών.

Ανώτατοι αξιωματούχοι στην τρόικα των δανειστών όμως, κατ' ιδίαν δηλώνουν ότι ανησυχούν για την επιμονή του κ. Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν νέες προϋποθέσεις λιτότητας με τη νέα βοήθεια, μία υπόσχεση που πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι περιμένει περισσότερη στήριξη, επισημαίνοντας τη συμφωνία του Νοεμβρίου που κάνει λόγο για μεγαλύτερη ελάφρυνση των δανείων προς την Ελλάδα από την στιγμή που η Αθήνα θα καταφέρει να κερδίζει περισσότερα από όσα ξοδεύει, χωρίς να συνυπολογίζονται οι τόκοι του δημόσιου χρέους. Από την στιγμή που η Αθήνα πετύχει δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα που ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει φέτος.


«Εάν η Ελλάδα πράγματι πετύχει τους στόχους της αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε όλα τα προσωρινά προβλήματα χρηματοδότησης θα έχουν λυθεί», δήλωσε ο κ. Σαμαράς. 

Ανώτατοι αξιωματούχοι στην τρόικα των δανειστών όμως, κατ' ιδίαν δηλώνουν ότι ανησυχούν για την επιμονή του κ. Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν νέες προϋποθέσεις λιτότητας με τη νέα βοήθεια, μία υπόσχεση που πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει. 

Οι διαφορές εντείνουν και τον καβγά για το εάν οι πιστωτές της ευρωζώνης θα πρέπει να υποστούν ζημίες στα υπάρχοντα πακέτα στήριξης για να ανταποκριθούν στη συμφωνία του Νοεμβρίου και ποια θα είναι τα νέα βάρη που θα επωμιστεί η Ελλάδα προκειμένου να παραμείνει σε τροχιά το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου